Nagy elismerésben részesült a miskolci születésű költő

Megosztás

A Spanyolnátha nevű művészeti folyóirat alapítója, Vass Tibor költő és képzőművész a rendszerváltás idején kezdett el írással foglalkozni, majd később saját költeményekkel és novellákkal jelentkezett. Hosszú évtizedes munkájának elismeréséül Hernádkak díszpolgárának választották.

A kitüntetést Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Tirk Tamás polgármester adták át. Beszédében Vass Tibor elárulta, ötéves koráig a miskolci Szeles utcában laktak, majd a szülei Hernádkakon vásároltak telket.

„Nem sokkal később már a Rácz Ádám utcai lakásunkból jártunk hétvégente, minden évszakban a bírtokra. Igen, ez is hosszú „í”-vel volt mondva, szóval én „kakkvikkendbírtoki” gyerek voltam, s vagyok szívem szerint ma is az, hiszen maradtunk a faluban, ahol később építkeztünk” – olvasható Vass visszaemlékezése a MiNapon.

Szintén elárulta, először azt hitte, amikor levelet kapott az önkormányzattól „díszpolgári cím adományozás” tárgy mellett, hogy arra kérik, az érintett tiszteletére olvassa fel egy versét, amit Hernádkakon írt. Tévedett, hiszen a levél kizárólag neki, az ő munkásságának szólt.

„Ültem és bámultam a vizet, és örültem, és próbáltam, és próbálom most is felfogni felbecsülhetetlenül nagy jelentőségét.”

Vass Tibor 2009-ben József Attila-díjban részesült, több alkalommal is elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap és Miskolc város irodalmi alkotói öszöndíjait is. Számtalan önálló kiállítás, folyóiratokban való megjelenés és kötet fűződik a nevéhez.

Kép: Dobos Klára

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek